Landnåmet

Landnåmsboken (Landnámabók) oppgir navnene på omtrent 425 landnåmsmenn, hvorav 130 var fra Norge. Det antas at Are Frode ferdigstilte sin versjon i forbindelse med at loven om tidenden ble vedtatt på Alltinget i 1097. I følge loven skulle alle eiendommer takseres slik at innbetalingen av tienden ble riktig, og da måtte man jo vite hvem som bodde hvor.

Landnåmet. Fra rommet på Hótel Tindastóll, Sauðárkrókur.  

Landnåmsboken forteller om Ingólfur Arnarson, som flyttet fra Sunnfjord til Island fordi han var blitt lyst fredløs i Norge. Han var den første til å bosette seg permanent på Island, og den første til å bo i det som i dag er Reykjavík.

Ingólfur. Sexy plassert i veikrysset foran Saga Museum.

Ingólfur kastet høysetestolpene sine i havet for å la gudene avgjøre hvor han skulle bygge gården. Så sendte han trellene sine, Karla og Vífill, for å lete opp høysetestolpene. Det tok 3 år før de fant dem igjen, på Seltjarnanes. ‘Hvorfor skulle vi ende opp her, når det var så mye fint land vi seilte forbi først?’ spurte de da. Reykjavíks kommunevåpen avbilder Ingólfurs to høysetestolper med hav bak.

Reykjavíks byvåpen.

Fra Reykjavík sentrum utover mot Seltjarnanes er det en fin gang- og sykkelsti hele veien langs havet. På veien passerer du Saga Museum, som vi vil anbefale! Ta med ungene dit, der kan du også låne klær og bli avbildet som viking. På Saga Museum fortelles blant annet historien om Ingólfur.

Etter museumsbesøket passer det fint med et bad. Det kan man gjøre ved å gå videre helt ut på pynten (Grótta) og bade i vika ytterst på Seltjarnanes (det har vi gjort opptil flere ganger). Bukta er forholdsvis langgrunn, med lys og fin sand og mange små flyndrer som skvetter unna når du vasser utover. Stedet er et populært utfartssted, spesielt om kvelden. Her kan du se vakre solnedganger vestenfor det flotte fyret.

Grótta viti (Grótta fyr), Seltjarnanes.

Mot sør er det utsikt mot den gamle vulkanen Keilir eller kanskje røykskyer fra den nye vulkanen Geldingadalir/Fagradalsfjall. I nordvest ser man på fine dager helt til Snæfellsjökull.

Seltjarnanes. Knut tar på våtdrakten. Vulkanen Keilir bak til venstre.

Dette var et veldig fint bad. Krystallklart vann og havblikk. I vika må man imidlertid påregne en viss vassing gjennom halvtørr tang ved fjære sjø. Og etter storm – usj usj, haugevis! Ja, det har vi gjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *