Fossbrottet

Fra Sund på Fosenhalvøya ved Trondheimsfjorden går det en dal nordøstover: Skaugdalen – og der renner det en flott smålakselv: Skauga. Vi var på vei forbi, men måtte bare stoppe ved synet av Fossbrottet. Når man ser en slik fin foss med en god kulp foran, ja da passer det alltid med et bad!

Her er det satt opp en super gapahuk, så da var det bare å gå i gang med skiftinga.

De sanitære forholdene derimot, lot litt tilbake å ønske:

Det var fine bunnforhold ved elvebredden, behagelig sand, men ‘Oisann’, plutselig kom det en skrent og man var på 1 meters dyp. Dette er ingen badeplass for småbarn!

I bakevja ved gapahuken går strømmen oppover, mot fossen (!), det er bare å svømme på i naturens motstrømsanlegg. Her driver vi forbi kameraet i avslappet stil oppover elva:

Brua i bakgrunnen på forrige bilde, Foss bru, er den fjerde i rekken, med den femte rett bak. Fra andre siden av bruene kommer man ganske nært fossen og kan se over mot gapahuken.

Legg også merke til klasen med tømmer til høyre i bakevja. Det betyr at foruten mulige strømmer, er det nok ingen god idé å svømme for nært fossen, hvis man ikke vil ha en tømmerstokk i hodet!

På infotavla på stedet kan vi lese at dagens nyeste bru er den femte i rekken på dette stedet! De to første holdt bare i 18-20 år. Da den første måtte byttes ut, holdt de «lisitasjonsforretning», det vil si anbud der den med lavest pris fikk tilslag på jobben med å rive gammelbrua og bygge ny. Da den andre ramlet, ble det mye lokal skyldfordeling og krangling. Imens tjente den nærmeste gården penger på å skysse folk og fe over elva i båt. Den enes død, den andres brød!

Neste bru varte i 80 år, så kom det en betongbru i 1939 og den nyeste i 1980. Den er bygd med underliggende H-formede metallbjelker uten fundament i elva og derfor ikke utsatt for elvas krefter, så kanskje den varer enda lenger denne gangen?

Landkaret fra brua bygget i 1858 kan fortsatt sees rett bak der Idun står og beundrer fossen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *