Tyv-vannet

Også vi da, som trodde Kyvannet het Kyvannet fordi det hadde vært kyr i området tidligere! Ja, for så gamle er vi, at vi sier kyr og ikke kuer. Men nei da, ifølge infoplakaten på stedet er navnet en omskriving av det tidligere ‘Tyv-vannet’. Betegnelsen finner man på et kart fra 1772, tegnet av multikunstner og byingeniør Johan Daniel Berlin (kompassrosen viser at syd er oppover):

Bildet er stjålet fra en artikkel skrevet av Stig Berge.

Og sannelig, Tyv-vannet, det var da spennende nok! Har det vært et røverreir ved Kyvannet? Hvor bodde de? Hvorfor fikk de være i fred der? MEN så viser det seg at ‘tyv’ er en omskriving av ordet ‘tvi’ = to. Og hvis man titter nøye etter, så er det faktisk et større og et bittelite vatn på tegningen (ved det røde 1-tallet). Kyvannet er dannet ved en oppdemming av en liten dal og to små vatn i 1793. Det var generalmajor CG Bang som bygde demningen for å sikre seg vann til de fire kornmøllene han hadde på Ugla. Så da tar vi ikke opp her at ‘Noen’ tror at Kyvannet har fått navnet sitt på samme måten som ‘Kystad’, nemlig ved omskriving av ordet ‘Tjod’, som betyr ‘folk’ eller ‘flokk’. Nei, det gjør vi ikke!

Kyvannet sett fra sør. Bare den nordre enden var opprinnelig ett (to) vatn. Langt vekkistan sees en trampoline, satt ut av Trondheim kommune.

Etter at Gråkallbanen (trikken) var forlenget til Ugla i 1925 begynte man isproduksjon på Kyvannet. Isen ble skåret i blokker, transportert over demningen og lagt i et is-hus nedenfor. Ved sommers tid ble isen transportert med banen ned til sentrum og solgt til restauranter, storhusholdninger og velstående hjem for å brukes i datidens fryseskap. Og til Ravnkloas fiskemarked, selvsagt. Her er et bilde fra infotavla, som viser transportbeltet over demningen:

Etter så mye historie var det tid for et bad, og denne gangen var vi ikke to-ene. Like ved Kyvannet bor nemlig Taru, som mer enn gjerne hiver seg med på et bad – dette var bad nummer to samme dag, for Taru hadde hatt et morgenbad også. Og sammen med Taru finner man ofte lille kjekke Mr Pillow – i finsk inspirert badedrakt (heklet av Idun på bestilling).

Han er ikke så svømmedyktig selv og trengte skyss: ‘Hvor er hvor er hvor er Pillow?

..og her er sannelig Taru også:

Da transportetappen var tilbakelagt, ble det guttetur på trampolina:

Ikke den aller beste spretten, men artig lell. Og for ung(domm)er: Supert med trampoline i Kyvannet!

Med en takk til Trondheim kommune fikk vi et flott bad en nydelig septemberkveld i 12 graders vann. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *