Montalbado

I løpet av mange år har vi hatt stor glede av å følge Andrea Camilleris etterforsker Salvo Montalbano i TV-serien med samme navn. Først med store anstrengelser og tilløp til tolkningsproblemer (ikke alle versjoner var tekstet). Men selv med forståelseshull likte vi krimserien så godt at vi så alt vi fant – med eller uten tekst.

Camilleri ga ut sin første bok om Montalbano i 1994, og den siste kom ut i 2020, året etter forfatterens død. Punta Secca har laget en liten piazza tilegnet ham: Piazzetta Andrea Camilleri.

Inspektør Montalbano har et stort, bankende hjerte for de som sliter, og lite til overs for øvrigheta og mafiaen. For å komme til bunns i sakene trengs det stor kløkt og evne til å balansere mellom de nødvendige etterforskningsskritt og maktpersonenes begrensninger.

Hunstalbano sono. Nesten hver episode har med at han drikker morgenkaffen fra nettopp denne terrassen. Og tar seg et morgenbad.

Den første episoden basert på romanene (Ikke legg større vekt på ordet episode her, vi snakker en og en halv times filmer…) ble sendt i 1999 med Luca Zingaretti i hovedrollen. Det ble en ubetinget suksess, og i stort og smått er det utgitt 36 filmer av varierende lengde. Badebadebade har sett de fleste, men noen har vi fortsatt ikke klart å få tak i, så letingen fortsetter!

Fyrlykta i Punta Secca.

Montalbano blir forsøkt forført i nesten hver eneste episode, men stort sett holder han god avstand til alle vakre kvinner, inkludert forloveden Livia, som bor i Genova, 1400 km unna. Mange av tilnærmelsene foregår i huset (senga), på terrassen i hjemmet hans eller i bukta utenfor. Han bor i et ikonisk hus beliggende i Punta Secca sørvest på Sicilia.

Montalbanohuset.

Montalbanohuset er nå (2024) blitt litt av et pilgrimsmål, og for Badebadebade et naturlig valfartssted – siden Montalbano i TV-serien svømmer både ofte og lenge.

Idulina sono. Idun har hverken Ingrids bil eller Livias temperament, så det måtte bli en tribute til Adelina, hushjelpen hans.

I Camilleris bøker foregår mye av handlingen i fiktive byer i og omkring hans fødeby Agrigento, men i TV-serien er mange av opptakene gjort i og rundt byene Ragusa og Scicli samt Punta Secca. Det finnes lange lister over locations – alle vil ha en finger med i den turistindustrien som har oppstått i seriens kjølvann.

Scicli. Opptakene til Montalbanos politistasjon ble gjort i rådhuset.

Kulissene i rådhuset i Scicli finnes fortsatt og kan besøkes for et mindre gebyr. Politisjefens kontor i etasjen over er i bruk som seremonirom, med samme interiør som i filmene.

Hunstarella strever med døra, som vanlig.

Scicli. Hvis du tenker: Sannelig er det få bokstaver som skiller bynavnet Scicli og øynavnet Sicilia, så har du helt rett. Begge navnene kommer fra Sicelene, et indoeuropeisk folk som bodde på Sicilia før grekernes kolonisering startet omkring 700 f.Kr. I 1693 ble den sørvestlige delen av Sicilia rammet av et kraftig jordskjelv, og mange av byene ble fullstendig ødelagt. Gjenoppbyggingen på 1700-tallet ble gjort i barokk stil, og med byggemateriale av lys siciliansk sandstein er disse UNESCO-byene en fryd å besøke – og også mye brukt som filmkulisser.

Ragusa Ibla sett fra Ragusa Superiore. Følg Montalbano-skiltene når du spaserer i byen! Det er ingen hemmelighet at TV-seriens Montelusa egentlig er Ragusa.

Hvordan Montalbanobadet var? Vi hadde leid leiligheten i første etasje (andre etasje er et B&B og var ikke tilgjengelig for oss, heller ikke den øverste etasjen). Huset og leiligheten var fin, en del tredetaljer rundt vinduer og dører er hvitmalte nå, ikke brune som i serien. Tilgangen til havet er som man ser i filmene, den nedre terrassen ligger helt nedpå stranda. Så det var bare å vasse ut. Litt grunt nærmest huset, men hvis man går noen meter til siden før man entrer vannet, er det stort sett sand hele veien. Kjempefint! Vi hadde blitt kraftig advart: Sanda er ikke så fin og gylden som på film, det er for grunt, vannet er grumsete pga sjøgress osv. Med lave forventninger ble vi positivt overrasket!

Et bad på Montalbanostranda passer utmerket både morgen, middag og kveld. For selfien sin del er det kanskje lurt å sjekke hvor sola er først.

Å bo i første etasje i Montalbanohuset er det det er: Å bo i et pilgrimsmål. Det kommer en jevn strøm av folk helt inntil terrassen for å ta bilder, de banker på døra og prøver å titte inn, absolutt hele tiden. Og da mener vi hele tiden, så vet du det.

Et tilbud Knut, som tidligere Disneyansatt, ikke kunne motstå. Mot normalt i bøker «tolket» av Disney, går ikke Mikke inn i rollen som Montalbano, han går inn i Montalbanouniverset og hjelper til med å løse saken. Camilleri selv følte det var en større ære å få laget denne serien enn en Nobel-pris ville vært!
Kategorisert som Sicilia

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *