Den nye stranda

En helt ny badestrand i Trondheim, tenk det!

Den nye badestranda på Grilstad Marina ligger på østsiden av den kunstige Fullriggerøya.

Etter 12 års bygging nærmer Grilstad Marina seg ferdig utbygget (2024). Hele prosjektet består av omtrent 800 leiligheter, 110 000 m2 næringsarealer, småbåthavn og rekreasjonsområder, det hele muliggjort av steinmassene fra veitunnellene mellom Stjørdal og Trondheim. Her er det bademuligheter! Så mye, at beboerne i lang tid har klaget over bråkende ungdommer som hopper fra brygge og bru, ref Badebadet ‘Grilstad Marina’. Nå var det imidlertid den nye Fullriggerøya som skulle besøkes.

Badebadebade besøkte Fullriggerstranda i nytt, fullriggerinspirert antrekk. Foto: Une Hunstad Løwø

Fullriggerne må kunne kalles seilskutetidens høydepunkt. Dette var store, flotte skip med råseil (altså seil fra rær, liggende tverrstolper) i alle mastene, noe som krevde stort mannskap. De gjorde seg best på langseilas, der farten var avgjørende, og i marinen. Konkurransen i handelsflåten var hard, de som kom først frem fikk bedre betalt for varene.  Badebadebade har ikke funnet navn på noen fullriggere bygget i Trøndelag, men vi vil gjerne legge ved en tegning av H. J. Sommers flotte fullrigger, utklarert fra Trondhjem i 1915.

Mathilde Henriette, skværrigget i 3 master (av engelsk square = firkantet). Foto fra ‘Norske Seilskuter’, 6. bind, Nasjonalbiblioteket.

Det er for så vidt en artig idè å kalle den kunstige øya for Fullriggerøya. Veien på halvøya innenfor har fått navnet Havseilerveien, og det går i samme gata. Hvorfor ikke, når hele prosjektet er lagt i fjæra? Bortsett fra kanalene, er det imidlertid ikke mye maritimt preg over den nye bebyggelsen på Grilstad. Dette er blokker, riktignok med til dels store terrasser, men brygger ligner de ikke på. Og titlene? Bryggetun, hva er det? Og bryggevillaer? En villa er et hus med hage for en eller få familier, inspirert av landstedene som den romerske overklassen bygget seg, blant annet ved Albanosjøen (ref Badebadet ‘Lago di Albano‘). Bryggevillaene på Grilstad har ikke hage, og det er 10-15 leiligheter i hver blokk. Direkte feil bruk av ord! Vi skjønner at eiendomsmeglere ønsker å ‘pynte’ på begrepene, men at arkitektene godtar det, nei det skjønner vi rett og slett ikke.

Bryggevillaene på Fullriggerøya (til venstre) ligner hverken brygger eller villaer.

Interessant nok er det også tegnet inn en skog på øya, under navnet Fullriggerskogen. Og jada, det er plantet 20-30 trær mellom husene, innimellom lekeapparater, stier og plen. Hvorfor ikke kalle det hele en park? Park må da være bra det?

Flott park på Fullriggerøya, Men skog er det ikke.

Det vi liker godt med prosjektet er selvsagt bademulighetene! Fra første etasje kan man kaste seg i vannet, men det blir fort en del klyving opp igjen via steinura tilbake igjen, ser vi. For badebadebade et drømmescenario for pensjonisttilværelsen, rent bortsett fra at de fleste leilighetene med bademulighet faktisk ikke har annen fjordutsikt enn til kanalene. Men stranda er fin!

En slik strand krever selvfølgelig en skikkelig åpning. I Trøndelag er det ikke lett å finne en dato i god tid hvor man kan være sikker på at noen vil bade. Arrangørene hadde derfor sikret seg ved å kontakte Sjøbadet, som videresendte forespørselen internt, fordi de regnet med at der var det sikkert noen som kunne finne på å bade uansett. Badebadebade tok selvsagt straks saken og fikk derfor være «Profesjonelle badere» under innvielsen. Og det krever jo et passende antrekk.

Ordfører Kent Ranum åpnet stranda – og Badebadebade åpnet badinga. Foto fra Grilstadmarina Instagram.

Grilstadstranda er den første stranda i Trondheim som peker mot sør, Trondheim sliter jo ellers med at det er ryggen som vender mot sola. Hit er det kjørt 75 lastebillass med fin hvit sand fra Danmark, og stranda er relativt bratt slik at man ikke må vasse veldig lenge for å svømme. Vi ble imidlertid litt overrasket over steinvollen 10 meter fra vannkanten, der var det veldig grunt, før det bars ut i fjorden. Det antas at steinvollen skal holde sanda på plass, og det er jo greit, bare litt overraskende.

Badebadebade iler til. Foto: Une Hunstad Løwø

Den nye stranda får full score fra Badebadebade! Et spesielt pluss for badstue (vi håper å få besøke den en gang), og ellers benker og lekeapparater. Så får vi håpe at stranda klarer å avlaste hoppingen fra kanalbruene, slik at de stakkars beboerne får fred på terassene sine. De som ikke har terrasse mot nystranda, vel og merke.

Tusen takk for stranda!

Fullriggerstranda er herved innviet. Foto: Une Hunstad Løwø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *