Isbiter i elva

Stjørdal er Trøndelags tettest befolkede kommune etter Trondheim. Navnet kommer fra gammelnorsk ‘Stjórn’ = styring, fra navnet på elva. Kommunesenteret (Stjørdals-) Halsen ligger mellom de to elvene Gråelva og Stjørdalselva, derav navnet.

Lindorm av is i Stjørdalselva. Stjørdals kommunevåpen er en gul Lindorm på rød bunn. Motivet er funnet i et hyllningsbrev fra 1344, der den hellige Margareta av Antiokia beseirer djevelen i form av en lindorm.

Vi var på vei nordover til Skatvalsrevyen og tunnelene var stengt, så vi måtte kjøre rundt og over Hell bru inn mot Stjørdal. Det var litt heldig, fordi vi da fikk se et fabelaktig syn i Stjørdalselva (som vi ikke hadde sett om vi kjørte den nye Sandfærhusbrua på nye E6, lenger ned i elva): Et utall større og mindre isfjell/isbiter lå og drev i elva. Det minnet oss om et utfordrende bad på Island, i Jökulsárlón. Dette er et vann foran en brefont hvor isfjellene som kalver blir fanget og driver rundt i årevis før de smelter så mye at de kommer ut i havet, og er en av de store turistattraksjonene på Island. Sjekk badet ‘Jökulsárlón’, Island -> Austurland hvis du vil lese mer om dette.

Og apropos bruer i området: Den gamle Hell jernbanebru står nå som forskningsprosjekt, hvor målet er å belaste den så mye at den kollapser! Dette for å teste hva gamle bruer tåler.

Stjørdalselva med Hell bru fra 1959 i bakgrunnen.

Stjørdalselva er en av de 10 beste lakseelvene i Norge, med en fangst på 1.590 laks i 2023. Det er en stor og bred elv, men den er ei elv og ikke en innsjø, og de nevnte isfjellene er nok elveis og ikke breis, men likevel. Vi bare måtte bade der, i Trøndelags egen ‘Jökulsárlón’!

‘Noen’ har gjerdet inn elvebredden ved Sandfærhus.

Vi kjørte forbi Sandfærhus parkering og stoppet der for så å gå elvebredden tilbake. Det var da voldsomt med inn(ut?)gjerding av ei elv. Er det virkelig nødvendig å legge beslag på absolutt hele området ned til elva fordi man driver parkeringsbutikk ovenfor?

Variert føre under vandring elvelangs Stjørdalselva.

Det ble en kronglete tur nedover elva, over isflak og innimellom busk og kratt ved elvebredden. Mye or (eller ørder som man kan finne på å si i Trøndelag), med det resultat at Idun fikk lov til å nyse i mange dager etterpå. Det ble en kickstart på pollensesongen, for å si det sånn. Or trives ved bekker og elver og blomstrer i mars. Kjempelurt!

Alltid gøy å være allergiker om våren!

Småsko i stedet for (fjell)støvler og vesker i stedet for sekk, litt upraktisk tur som sagt, Badebadebade holder på som før.

Kunne sikkert blitt et fint bilde fra kameraet som ble med på badinga, om fotografen bare hadde satt det i rett modus så det faktisk tok bilder underveis…

Det ble et fint bad i Stjørdalselva. Ganske kjølig (ikke uventet, med tanke på all elveisen). Litt grunt var det, man bør kanskje ta høyde for tidevannet her like ved utløpet til Trondheimsfjorden, men det gjorde ikke vi ved dette spontanbadet. Sanda var passe grov (ikke så fin at den fester seg overalt), og ingen usmak på vannet. Et bad i Stjørdalselva kan absolutt anbefales!

Ørderkongler overalt. Vi kan ikke si vi ikke ble advart…

På vei tilbake fant vi ei rute mellom 2 rekker med gjerder. Filmet ble vi også, og følte oss plutselig i ett med Valborg og Kjell, selv uten å trenge inn på forbudt område. Tror vi.

Deler av Olsenbanden på badetur. Utbruddslysten er større enn innbruddslysten.

Det passet nå i hvert fall godt med et bad!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *