Pseudokratere

Mývatn sett fra Vindbelgjarfjall.

Ved sørenden av Mývatn ligger den lille bygda Skútustaðir. Den er omringet av pseudokratere, og det er et helt spesielt syn. Pseudokratere er ikke vulkankratere. De dannes når lava trenger inn i en innsjø. Vannet fordamper, og før eller siden blir trykket så stort at dampen presses opp gjennom lavaen. Slik dannes kratere, runde og fine i formen, men vulkaner er de ikke, siden de aldri hadde noen erupsjon av lava.

Pseudokrater med den ekte vulkanen Vindbelgjarfjall i bakgrunnen.

De gresskledte pseudokraterne danner en artig ramme rundt minisjøen Stakhólstjörn, som ligger inni Mývatn. Stedet er godt tilrettelagt med stier hele veien rundt og også opp på kraterkanten til enkelte av pseudokraterne. Stakhólstjörn er et paradis for fugler, man kan observere mange svaner, ender og gjess på vannet.

Stakhólstjörn og pseudokratere. Mývatn i bakgrunnen.

Stakhólstjörn har utløp til Mývatn gjennom bekken Skipaskurður, som passeres via en liten bru. Her er det fint å bade. Vi var bekymret for mengden fugleskitt i Stakhólstjörn, og foretrakk derfor bading i selve Mývatn. Vannet er klart og fint, men fryktelig grunt. Svøm med hendene, ellers får du skrubbsår på knærne!

Badebadebade sin tekniske komité har dessverre ikke greid å finne de bildene vi er helt sikre på at vi tok, så selve badingen forblir udokumentert denne gangen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *