Mannen som stoppet lavaen

I lia ved Mývatns nordre bredd ligger ei lita grend med 300 innbyggere, Reykjahlið. Her finnes det hytter og hotell, bensinstasjon og butikk – ganske ordinært egentlig.

Reykjahlið. ‘Blir du med og bader? Ikke det, nei.

Omgivelsene er imidlertid spektakulære, vi er i et aktivt geologisk område som er underlagt ‘Dronning Krafla’. Et godt kjent vulkanutbrudd var de såkalte Mývatnbrannene i 1724-1729 (egentlig et utbrudd i Krafla, som ligger 15 km unna). Dette var dramatiske år. Lavaen kom nærmere og nærmere, og begravde hus etter hus i landsbyen, akkurat som i Grindavík i dag (januar 2024).

Lavamarkene ved Reykjahlið. I bakgrunnen vulkanen Hverfjall, som hadde utbrudd for 2500 år siden.

Men så skjedde det utrolige: Lavastrømmen stoppet opp – på kirketrappa! Innbyggerne og kirken berget! Det var de intense bønnene fra presten (Badebadebade har ikke klart å finne navnet på presten. Innspill mottas med stor takk!) som fikk æren av å ha stoppet lavaen. Kirken er i dag erstattet av en nyere kirke fra 1962, men lavaen synes godt ennå.

Lava (rhaun) og kirke i Reykjahlið.

Vis a vis, på den andre siden av riksvei 1, går det en tursti ned til Mývatn (Myggvannet). Dette merkelige vannet er svært grunt, gjennomsnittsdybden er 5 meter, fordelt på et 37 km2 areal.

Kveldsstemning ved Mývatn.

Forvent ikke å kunne stupe her! Men det er klart og fint vann inntil du selv hvirvler opp grums. Ikke spesielt kaldt heller – også det på grunn av grunt vann.

Et kveldsbad i Mývatn passet strålende i april 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *