Kvikne

Kvikne ligger i vannskillet mellom Østerdalen (der Tunna renner sørover mot Glomma) og Trøndelag (Orklas kilde). Navnet kan komme av norrønt kvikr = ‘levende, kvikk’, ved å henspeile på kvikkleiren i området.

Vollan gård, Kvikne, er nasjonalparksenter for Forollhogna nasjonalpark.

Det første malmfunnet på Kvikne ble meldt kongen i 1629 (utvinning av kobber har nok foregått langt tidligere). Kong Christian IV skal ha blitt så begeistret over dette at han opprettet en ‘Takksigelsesdag for bergverket’. Han beordret også opprettelsen av en ‘Bergstad’, men dette skjedde ikke. I stedet fikk gruvearbeiderne bygge seg sine egne plasser.

Da Christian IV besøkte Kvikne i 1635, beordret han bygging av ny kirke, etter som den gamle stavkirken var til nedfalls.

Kvikne kirke fra 1652. Panelet er festet med treplugger.

Bjørnstjerne Bjørnson ble døpt her i 1833, mens hans far Peder Bjørnson var prest på Kvikne.

En mil sør for Kvikne ligger restene etter Eidsfossen demning fra 1917. Anlegget ble bygget for å gi strøm til Røstvangen gruver på Kviknefjellet, som drev utvinning av kobberholdig svovelkis.

Eidsfossen demning.

Dammen hadde ei balanseluke av typen ‘Clapet Equilibré’. Balansen ble oppnådd ved å senke et lodd i vann. Formålet var å holde jevn vannstand i magasinet, uansett vannføring. Luken var prosjektert av ingeniør John Kinck, men ble ingen stor suksess. Allerede den første vinteren frøs hele luken til, og et forsøk på å løsne isen ved bruk av sprengstoff var i grunnen ingen god løsning.

For Badebadebade viste det seg at dette er et badekulpeparadis!

Flotte stryk i Orkla, nedenfor Eidsfoss-demningen. Litt forsiktighet er en nødvendighet.

Denne delen av Orkla består av en lang rekke stryk, med gode badekulper over alt. Anbefales! Vi var heller ikke de eneste som badet ved Eidsfossen denne fine sommerdagen.

Småskeptisk.

Knut ville opp til hullet han så i steinen på andre sida, men var litt skeptisk til å krysse elva. HMS-vurderingen ble imidlertid godkjent og det gikk helt greit å komme over denne gangen, men det kan nok variere veldig med vannføringa! Enhver må vurdere selv!

Titt tei!
Kikkhullet fra den andre siden.

Mye fin geologi her, med store og små grotter i alle retninger. Og ja, Idun badet også. Det ble noen runder strømbad. Kjempegøy!

Ikke nødvendigvis så elegant, men veldig artig!

Det passer godt med et bad eller 3 i Orklas stryk – hvis man er forsiktig. Våtsko kan være praktisk, og våtdrakt også (for oppdrift, ikke mot kulde på slik en varm sommerdag). Kanskje til og med hjelm? Men vi tror det viktigste er å være flere sammen og å vise aktsomhet underveis.

Kjerringa mot strømmen?

Enhver likhet mellom bildetekst og avbildede personer er vel neppe tilfeldig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *