Hovsodden

I middelalderen var det kun tre kirker i Namdalen: Nærøy, Overhalla og Fosnes nord på Jøa. Fosnes sogn omfattet blant annet Namsos, Flatanger, Otterøya og Gjæslingan.

I dag er det kun et kapell på Fosnes, mens kirkestedet er flyttet til bygda Dun midt på øya. På andre siden av Fosnesvågen ligger Fosnes Camping.

Den tidlige kristendommen var god på kulturassimilasjon. De første kirkene ble ofte plassert på eksisterende blotingsplasser (hov), men dette skjedde ikke på Jøa. Underlig! Plassering av kirka var en svært viktig avgjørelse, og det var strid om dette nord for Namsos. Et sagn forteller at for å få til enighet, lot man skjebnen (Gud) råde på følgende måte: Grunnstokken til kirka ble skjøvet på havet fra Kirkenesset på Salsnes. Kirka skulle så reises der stokken drev i land. Og stokken, den drev i land i Fosnesvågen på Jøa. Men så var det ingen som berget den før den for til havs igjen. Nå havnet den ved Seierstad (dagens ferjeleie) på Jøa. Men på nytt drev den til havs før den ble berget, og tiden gikk. Da stokken strandet for tredje gang, var det atter en gang i Fosnesvågen. Stokken ble hentet opp og kirka bygget på Fosnes (Dette minner ganske mye om hvordan landnåmsmennene på Island lot gudene bestemme plasseringen av gården ved å kaste høysetestolpene i havet og se hvor de drev i land).

Fosnes kapell.

Vi dro fra Fosnes til Hov på østsiden av Jøa (hvor kirka burde vært plassert), men der var det ikke mye igjen av de gamle tider å få tatt bilde av. Videre ut mot havet ligger imidlertid Rakkavika, og der er det fint å bade.

Sau og stein i Rakkavika.

Vi lurte litt på navnet, om det hadde bodd en rakker der. Så langt ut mot havet og i såpass grisgrente strøk er det imidlertid lite sannsynlig at man hadde noen ansatt til å tømme do eller bedrive bøddelvirksomet. Det kan se ut til at ordet kommer av rakke = en ring hvor seilet festes til masten (ringen stikker ut fra seilet), og i naturen kalles noe som stikker frem, en odde. Badebadebade konkluderer derfor med at navnet betyr Oddevik, en riktig sjarmerende selvmotsigelse. Kommentarer mottas med takk!

Flotte stier på Hovsodden.

Fra Rakkavika går det kjempefine turstier i flere retninger. Vi badet derfor ikke der, men ville se hvor veien førte oss. En godt tilrettelagt sti går ut mot havet, til Hovsodden. Her er det satt ut benker og bord, grill og utsynskart. Et kjempefint område!

Hovsodden. Strålende utsikt mot storhavet.

Fra grillplassen går en enklere, merket sti helt ut til Jøas vestligste punkt. For små barneføtter er dette en riktig fin ‘fjelltur’, med mulighet for å bestige ‘Rakkabolten’, Jøas Kjeragbolt.

Kjærringa på Rakkabolten.

Vel fremme ved havet finner du den fineste hvite stranda du kan ønske deg. I hvert fall hvis du har med deg småbarn.

Vakker hvit sand på stranda ved Hovsodden. Den spennende, gule geologien er isopor.

Badebadebade foretrekker imdlertid å bade fra svaberg, så vi gikk enda lengre ut, til Oksholmen. Og ja, det ble et virkelig flott bad.

Berget var svart av marebekk og varmt og fint å soltørke seg på. Det passer bra å bade i Rakkavika, men kanskje enda bedre å badebade fra Hovsodden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *