Inisheer

Inisheer har flyplass, men vi anbefaler båt enten fra Galway via Inishmore, eller fra Doolin, County Clare. I sommersesongen strander det opp mot 1000 dagsturister her hver morgen kl 11.

Inisheer. An Trà (The Beach) i motlys.

Navnet Inisheer betyr ‘Den Østligste Øya’, den er også minst av de tre Aranøyene. Liten men best, synes vi! Øya er tilnærmet sirkulær, med en omkrets på 12 km. Her er det fint å være! Det blåser mye, og været er stabilt ustabilt, men sentrum er tett, lunt og vennlig med myriader av steingjerder, grønt gress og eldgamle fornminner.

Hest og stein, Inisheer.

Steingjerdene stammer delvis fra bronsealderen, da man laget det første jordsmonnet av tang, tare og sand. Ytterligere oppdeling i veldig små åkre kom med befolkningsvekst og potetdyrking 3000 år senere. Det er likevel restene av eldgamle graver, fort og kirker som gjør størst inntrykk på denne øya.

Cnoc Raithní. De nederste lagene er datert 2500-1500 f.Kr. Lysmasten er av litt nyere dato.

Bronsealdergraven Cnoc Raithní var skjult og avglemt inntil sanden plutselig blåste bort under en storm i 1885. Utgravninger avdekket urner med kremerte bein samt en syl av bronse. De øvre delene er bygget av tidlige kristne øyboere omkring 500-800 e.Kr.

Kulturlandskap, Inisheer. I bakgrunnen til høyre skimtes Inishmaan, den midterste Aranøya.

Det høyeste punktet på Inisheer domineres av O’Brien’s Castle (irsk: Caisleán Uí Bhriain). Dagens ruiner er fra tidlig 1400-tall, reist av Clann Teiges, fra en gren av O’Brien-familien. Slottet ble inntatt i 1582 av ‘the O’Flahertys of Connemara’ og igjen i 1652, av Oliver Cromwell. O’Brien’s Castle har stått til nedfalls siden. Men vakkert er det, i alt sitt forfall!

Caisleán Uí Bhriain.

I dag bor det 260 personer på Inishmore, fordelt på kun 6 etternavn. Som et resultat av dette er fornavn og kallenavn ofte beskrivende, så her er det bare å holde seg innenfor det allment aksepterte, før navnet tar deg!

Tiden skrider sakte frem på denne øya. Pålitelig elektrisitet ble et faktum først i 1997 (!), og minibank finnes ikke (de tar kort, så det er ingen krise uten kontanter). Tross det skrinne befolkningsgrunnlaget finnes det opptil flere puber på Inisheer. Og Knut ble spesielt begeistret for denne, med innlagt flaggquiz i taket:

Flaherty’s pub, Inisheer. Det passer alltid med en flaggquiz!

Det første som møter deg når du ankommer Inisheer er stranda (An Trá), som vi anbefaler på det sterkeste. Vi fikk oss et skikkelig fint påskebad, og her kan man også svømme. Ved lunsjtid vil du til og med få stranda helt for deg selv, det er bra det også.

Påskebad på Inisheer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *