Vinterfossebad i Malvik

Starten på 2022 har vært verdens vakreste vintereventyr, og nå var det på tide å dra tilbake til Malvik, til Næverdalen (mye bjørk med fin never her?) denne gang. Vi hadde fått tips om at elva Nævra har en fin foss, og det ville vi sjekke ut. Tømmerhoggeren vi traff ved brua kunne imidlertid opplyse om at her snakker vi ikke om fossen, men fossene, opp til 10 stykker på rad, med lyriske navn av typen «Ener’n» til «Tier’n».

Nydelig vinter – januar 2022.

Vinterstid passer det imidlertid best å ta kun en foss om gangen, og vi gjorde det enkelt for oss selv og startet med den nærmeste, som vi gjettet da var nummer 1. Eller nummerer de ovenifra, det glemte vi å spørre om?

Dette var badekulpen sin det!

Det gikk ikke egentlig noen sti ned til fossen, så det ble litt baksing i snøen nedover lia. Lite trengsel denne flotte vinterdagen, underlig nok, men sommers tid er dette visstnok en populær badeplass.

Så da var det bare å hive seg uti det?

Neida, litt utforskning først! Knut ville sjekke om det var mulig å bade inni selve fossen, i naturens egen jacuzzi. Og det så jo unektelig fristende ut:

Men HMS-ansvarlig satte ned foten, med tanke på konsekvensen av å få isblokker i hodet.

Så var det bare å hoppe uti.

med fotografen hakk i hæl. Et flott bad! Fine glattpolerte småsteiner i vannkanten og ingen klatring over større steiner. Litt ujevn vanndybde i kulpen, dog.

Fotografen lot kameraet seile sin egen sjø og var selvsagt også uti.

Sekundet etter ovenstående bilde innså vi at det var ganske kraftig strøm ut av bakevja. Ikke at det ville vært farlig, men det hadde blitt en stor sirkel å komme inn i hovedstrømmen og la seg drive ned 10-15 m til vi kunne karre oss inn i bakevja igjen. Et par skikkelige svømmetak var heldigvis nok til å sikre at returen fulgte samme ruta.

Skiftesonen lå klar da vi kom opp.

Ståunderlag er tingen.

Superproffe som vi nå er blitt, kunne vi nyte varm solbærsaft etter badet, med flott utsikt.

Ingen trøbbel? Vel… bortsett fra at en titt på kartet etter badet fortalte oss at det ble Homla denne gangen også. Nævra løper ut i Homla ovenfor brua. Neste gang Nævra!

Grønn pil: Homla. Blå pil: Nævra. Rød pil: Badeplassen. Kart: Ut.no.

Så da var dette hverken «Enern» eller «Tiern», men Homlafossen? Hvem vet?

2 kommentarer

  1. Dere er tøffe 🥰. Gøy å følge dere! Vi har fine badeplasser i Nordland også, så kom gjerne på besøk👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *