Frostasofaene

Det var dette med planlegging, da. Vi skulle levere husets utenlandsstudent nr 2 på Værnes grytidlig om morgenen. Også denne gangen tenkte vi det passet med et bad etterpå. Vi hadde fått anbefalt ei strand i Malvik med et supert bakeri rett ved siden av – og det var jo en glimrende plan. Men ifølge det store nettet var ikke bakeriet åpent kl 06:00 en mandags morgen, tenk det! Plutselig kom vi på at sparkesykkelen fortsatt lå igjen i en grøft på Frosta og da fant vi ut at vi i stedet skulle hente denne og oppsøke et interessant badested vi noterte oss på veg til Tautra forrige uke.

For ikke å gjenta tabben, hentet vi sparkesykkelen først. Den lå fortsatt i grøfta, men det med blåveis var nok en kunstnerisk frihet:

Deretter måtte vi ta den sightseeingen vi ikke rakk sist.

For Midt-Norge ble Frostatinget opprettet og Frostatingsloven forfattet en gang mellom siste halvdel av 1000-tallet og midten av 1100-tallet. Det mest kjente sitatet derifra er: «Med lov skal landet vårt byggjast og ikkje med ulov øydast», som sannsynligvis igjen er hentet fra det romerske: «civitatis fundaretur legibus».

På stedet hvor man tror selve tinget ble holdt (Logtun = Lovtun), ble det i 1914 reist et minnesmerke, bauta, med 12 støtter rundt, 1 for hvert fylke som holdt ting der. På støttene kan man lese hvor mange tingmenn hvert fylke kunne sende.

Litt lenger ute på halvøya (Evenhus) kan man se spor etter tidligere kunstnere, i form av helleristninger, bl.a. denne fine elgen:

Stilig med 4000 år gammel kunst! Det er ikke rart at det var tidlig bosetting her. Frosta kalles med rette «Trøndelags matfat». Her er det frodig, med et godt jordsmonn og mildt klima. Det vokser grønnsaker overalt og selv før kl. 06 var det mange som allerede var ute i åkrene og jobbet med innhøstingen!

Etter all sightseeingen passet det godt med et bad. Denne doningen i Hyndøyvågen rett ved Frosta Golfklubb la vi merke til på forrige Frosta-tur:

Så nå parkerte vi langs vegen og svømte ut.

Skikkelig luksus! Dessverre hadde vi glemt å ta med morgenkaffen.

Det vi ikke hadde sett fra vegen, var at denne flåta også var utstyrt med påhengsmotor! Siden vi ikke akkurat hadde spurt om lov til å entre skuta, lot vi motoren i fred, men det er vel lov å late som?

Ting (som et kjøleskap) tyder på at doningen har vært laget for og brukt til relativt festlige formål. Det var kanskje like greit at det var speilblankt hav, vi var litt i tvil om sjødyktigheten.

Morgenstund har gull i munn! Dette var virkelig et deilig bad!

P.S: Det finnes en fin strand (Kvitsandvika) like bakenfor golfbanen, hvis sofaene mot formodning skulle glimre med sitt fravær!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *