Å bade foran breen

Våren 2021 var vi i karantene på østkysten av Island, ved Rauðaberg, ikke langt fra Höfn. Dette er Vatnajökulls rike. Vatnajökull (8.100 km2) er Europas største isbre etter Austfonna på Svalbard. Istykkelsen er inntil 1 km (!), med et gjennomsnitt på 400 meter. Brearmene fra Vatnajökull kommer ned i hver sin dal med hvert sitt navn, mil etter mil. Det er helt enormt!

Haukafellsjökull er en av mange brearmer fra Vatnajökull.

Geologisk sett ser man på fjorder som undersjøiske dalfører, dannet ved isbreers erosjon av berggrunnen. Fjordene i Norge og på Island er gravet ut av breer, helt ut i havet. Ordet fjord kommer av indoeuropeisk, verbet ‘fara’, dvs der man ferdes (til den andre siden). På grunn av tyngden kan breene grave også under havnivået. Ofte har de en terskel (ra) ved utløpet, der det er mye grunnere enn lenger inn i fjorden. Terskelen er dannet av sedimenter foran iskanten. Hvis du tenker deg en terskelfjord som aldri nådde havet, så har du konseptet brevann. Etter hvert som breen trekker seg tilbake dannes det ofte en innsjø der breen har gravet dypt – før endemorenen. Vi ville bade foran en bre!

Kveldssola skinner på Haukafellsjökull.

Vi sjekket kartet og fant et potensielt sted ved Haukafell – Haukafellsjökull så ut til å ha en innsjø foran seg. Selv om vi var i karantene, følte vi det måtte være greit å gå seg en tur. Man kunne ikke klage på avstanden til folk i hvert fall, vi så ikke en eneste sjel hele dagen…

Det går merket tursti helt inn til breen. På vei innover så vi mange utrolig flotte steiner, hvor vakre krystaller var vokst frem inni gråsteinen. Du kan lese mer om spesielle islandske steintyper på ‘Perlan’ i Reykjavík.

Gråstein er ikke bare grå ved Haukafell.

Vel fremme ved breen passet det godt med et bad. Haukafellsjökull er en utløper fra Vatnajökull og i tilbakegang. Vi så derfor liten fare med å bade i vannet foran breen, den nederste isen lå på tørt land.

Flott kveldsbad foran Haukafellsjökull.

Men vi holdt god avstand naturligvis, og det var ingen antydning til bevegelse i breen. Et fint bad i et flott terreng og nydelig vær!

Vart du skræmt no?

Det passer bra med et (sol)bad i Haukafellsárlón!

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *