Ingdalsfossen

Vi har oppdaget at veldig mange er glade i sitt lokale badested, så vi får stadig forslag til for oss ukjente badeplasser. Kom gjerne med flere tips! 

Denne kvelden kjørte vi fra Orkanger langs Trondheimsfjorden nordvestover til Ingdalen. Ingdalen er en bygd i Orkland kommune, med drøyt 100 innbyggere. Frem til kommunereformen i 1964 var Ingdalen en del av Stadsbygd kommune på den andre siden av fjorden – før dette var båt det viktigste transportmiddelet. 

Rett vest for Ingdal bru er det en vei oppover elva til en liten parkeringsplass. Fortsetter man langs stien, kommer man til Ingdalsfossen. Dette er en perle av en badeplass!

Det første som møtte oss da vi kom frem, foruten en gjeng med andre badeglade, var denne krabaten:

Ut fra størrelse antok vi at det ikke var en fullvoksen oter, men kanskje årets nye tilskudd? Han forsvant fort oppi ura da vi ankom.

Man burde kanskje heller snakke om Ingdalsfossene, for det er et virvar av små fall oppover dalen. Den første – og største – fossen har en flott kulp å bade i. Etter den siste tidens varmebølge var det deilig og varmt, sikkert over 20 grader i vannet.

Ved kulpen ligger en gammel mølle/kraftstasjon, her har man benyttet vannkraft i mange hundre år. Skriftlige kilder fra 1661 forteller at det ble betalt skatt fra mølla – et beløp på 1 riksdaler. Mølla er en del av et lokalt museum. Hit skal vi dra igjen! Men akkurat denne gangen konsentrerte vi oss om fossen(e).

Litt overfor hovedkulpen var en fin jettegryte:

Den måtte vi teste ut! Og sannelig var det ikke plass til oss der.

Men en liten advarsel er nok på sin plass: Hvis man stikker føttene nedi en slik jettegryte, kan man få seg en liten smell! Det virvler rundt ganske store steiner nedi bunnen, det er jo nettopp det som i lengden graver ut gryta. Artig var det lell.

Litt lenger opp i elva var det en liten kulp til:

Og slik så det ut der vi avsluttet utforskinga: 

Ved en senere anledning skal vi gå lenger oppover elva, og vi ser for oss at det er mange flere fine badeplasser. OG – vi skal prøve å ta neste tur på et tidspunkt hvor det er høyere vannføring, det kan sikkert gi et enda flottere inntrykk!

Men alt i alt en veldig fin tur!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *