Hvammsvík   

Hvalfjörður har historie tilbake til landnåmstiden, og er nevnt i Landnåmsboken. Navnet kommer mest sannsynlig av at det var hvalross her da vikingene ankom.

Utsikt fra Hvammsvík mot Miðsandur i nord.

Området fikk et voldsomt oppsving under andre verdenskrig, da de allierte stasjonerte 40 000 soldater her, og opptil 200 skip fylte fjorden. Kodenavn for Hvammsvík var ‘Falcon Crest’ og ‘Falcon Beach’.

WWII arkitektur på Miðsandur.

I Hvalfjörður ryker det overalt! Hvammsvík (på sørsiden) var lenge en skjult perle, en varm kilde kun brukt av de lokale. Et bad i denne heite potta kunne være sånn passe spennende å få til. For det første ønsket ikke grunneieren trafikk på sin grunn, og stengte av veien, den var privat. Men det hjalp ikke stort, for kulpen lå helt nede på stranda, og der gjelder allemannsretten. Det var derfor fritt frem å sette igjen bilen oppe ved riksveien og gå ned til stranda for å bade. Det andre spenningsmomentet var selve badet. Det var murt opp på aller enkleste vis, og varmvannet kom ufiltrert og uregulert opp i badet via en slange. Av og til passe varmt, av og til alt for varmt. Her var det bare å passe seg! Løsningen var å ta slangen ut av bassenget under badingen, for å sikre seg mot skolding.

Bading i gamla potta,

Nå er det andre tider! Vi var i Hvammsvík i slutten av september -22, kun to måneder etter åpning. Her er det kjempefint! Bygningen er oppført i typisk bølgeblikksestetikk à la WWII, men i svart. Grunnmuren er gjenbruk av et brakkefundament reist av de allierte under andre verdenskrig. Det er røft, det er tøft og veldig stilig.

Røff bølgeblikksarkitektur i Hvammsvík.

Totalt er det 8 varme bassenger i Hvammsvík, hvorav ett (det borteste, øverst) er det gamle, originale, og ett ligger helt nede i strandkanten og oversvømmes av bølger og flo. Her er det ikke varmt mens floa slår over, men artig!

Friskt i flomålet.

Det passer utmerket med et bad eller ni på Hvammsvík! Vi antar du gjetter hvor/hva det niende badet er?

Noen bad er kaldere enn andre.

Etter noen bad kan det passe svært godt med gufubað (dampbadstue). Og på Hvammsvík fant vi den flotteste dampbadstua vi noen gang har prøvd. Den var stor. Den var mørk, å gå inn var som å entre ei hule. Den var frisk i lufta (duft av bartrær). Den hadde trebenker. Og den var veldig, veldig varm. Anbefales!

Og blir du sulten etter badet, så har de noen riktig gode retter å servere også. Velkommen til Hvammsvík!

Litt mat passer bra etter et bad eller ni.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *