Å bade med isfjell

Etter et ikke helt vellykket gjørmebad foran Hoffellsjökull var det tid for å steppe opp brevannsbadene. Hvis vannet foran brefonten er dypt nok, er sannsynligheten stor for at brea kommer til å kalve der. Vi ville bade med isfjell! En mulighet er Fjallsárlón. Kjør nordover fra Vik i Mýrdal drøyt 2 timer (evt 15 km sørover fra Jökulsárlón).

 
Hjertelig hilsen Vatnajökull.

Fjallsárlón (vatnet foran Fjellbreen), er oppkalt etter en brearm fra Vatnajökull som heter Fjallsjökull. Innsjøen er omtrent 4 km2 og 160 meter dyp. Over innsjøen kan man se den berømte, snødekte vulkanen Öræfajökull. Navnet betyr i dag ødemark. Vulkanen har hatt to utbrudd etter bosettingen av Island. Det første og største av disse skjedde i 1362, da over 400 mennesker enten ble drept (av flom) eller fordrevet herfra (av askenedfall). Det tok mange år før folk igjen bosatte seg i området.

En ting ved vulkanutbrudd er askenedfall, lavastrømmer og skadene på hus og jord på grunn av dette. En annen sak er det når vulkanen befinner seg under is, som smelter under utbruddet. Smeltevannet skaper en stor flom som vasker bort det meste på sin vei. I dette tilfellet fire prestegjeld! Flom fra isbreer har fått et eget ord på islandsk: Jökulhlaup.

Et bad i Fjallsárlón passet ikke – i mars.

Det er bygget opp diverse tilbud for Fjallsárlón, blant annet kajakkpadling, seiling og gummibåtkjøring. Det har vi ikke prøvd! Men vi har forsøkt bading i Fjallsárlón 2 ganger. Bading i mars passet ikke, siden innsjøen var frosset.

Badesko kunne passet svært godt.

I september tok vi imidlertid et fint bad her om kvelden, helt alene (på grunn av covid19). Kaldt ja, men fint! Det var vakkert å se den flotte blåisen som fløt rundt i innsjøen.

Fjallsárlón i september passet bare bra.

Det har vært registrert jordskjelv under Öræfajökull både i 2017 og 2018, så her kan det komme et utbrudd om ikke alt for lenge. Og nord for breen ligger Islands høyeste fjell Hvannadalshnjúkur med sine 2110 m. God tur til Fjallsárlón!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *