Lekamøya

Leka er med sine 600 innbyggere en av Norges minste kommuner, men det hindrer ikke et stort engasjement på spel-fronten. Herlaugsgildet teaterlag ble opprettet i 1977, og de har satt opp stykket Herlaugsspelet i mange år. Men i 2024 var det ‘Soga om Helgelandsfjellene’ som var tema for årets spel. Det ville vi se!

Stien til fjelltoppen Lekamøya går fra Solsem.

Badebadebades kortversjon går slik: Suliskongen i Sulitjlema og Vågakallen i Lofoten kranglet om hvem som hadde det største kongeriket. Men det var en ting de var enige om, nemlig at ungdommen var vanskelige å styre. Vågakallen hadde gitt opp sin ustyrlige sønn, Hestmannen, og Suliskongen hadde sendt sine 7 døtre til Landegode, for at de skulle bli oppdratt av den kloke og vakre Lekamøya.

Lekamøya ser ut som en kvinne med utstrakte hender og sjal. Foto: Ole Hamnes, lisens: CC BY NC SA 4.0.

Det fungerte bare sånn passe bra, for de syv søstrene ville bare leke og bade, aller helst med Hestmannen. Men hans øyne hadde falt på Lekamøya, og der ble det mye frem og tilbake før han skjøt pila si etter henne. Pila gikk gjennom Trollhatten, og i det samme rant sola og alle ble til stein. Fargen på vestsiden av Leka forklares med at Lekamøya mistet bøtta med myssmør i det samme, og bergene ble farget røde.

På vei til spel i Frøvik. Myssmørbutten på denne melkerampa blåser ikke bort med det første.

Spelet om ‘Lekamøya og Hestmannen’ var ganske fikst satt opp, med flere henvisninger til Herlaugsspelet. Spelplassen er fabelaktig vakker, og ligger på et nes med vann synlig på begge sider. Underveis var det mange scener som handlet om bading, absolutt en forestilling etter Badebadebade sin smak!

De syv søstrene, her ved 5 av dem, satte pris på lek, bading og moro, spesielt hvis Hestmannen var i nærheten.

Denne speldagen var det strålende vær, nesten i meste laget for Badebadebade. Sol midt i mot og 27 grader… Det gikk som det måtte gå – det ble bading i pausen!

På Leka passer det utmerket med pausebad når man er på spel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *