Frelsøya

Helt ytterst, nordvest i Namdalen ligger et eldorado av en skjærgård kalt Vikna. Her er det fint! Antall øyer og holmer (6000) er mer enn antall innbyggere (4500), så det er alle muligheter for fiske, båtliv, padling og bading.

Vikna, utsikt mot Dalafjellet vindkraftverk.

Ytterst for Yttervikna ligger Frelsøya, en forholdsvis lav øy med noen myrer, vatn og knauser innskåret av viker. ‘Hvem ble frelst her?’ kan man spørre seg, og svaret er naturlig nok: Enhver som har lidt skipsnød på storhavet vestenfor, eller kanskje gått seg på ‘fallgarden’, dvs skjærene lenger ut, hvor bårene bryter året rundt. For eksempel forliste den engelske lastebåten ‘Zurich’ utenfor Frelsøya i 1899, med kapteinen som eneste overlevende. Han ble funnet på en flåte av planker.

Vik i Vikna med utsikt mot ‘fallgarden’, de lumske rev som har forårsaket mange forlis.

Av materiellet som drev i land etter forliset satte Peder Kristiansen opp ny stuebygning på Nordneset, Frelsøya, i 1906. Stua på Nordneset ble revet i 1968, og treverket ble brukt i et nybygg på Ramstad. Gjenbruk i høyeste potens!

Ytterste nøgne ø med fallosen. Knut ble mye mer begeistret for potensen her enn Kuløyfallosens fremtoning.

Det har aldri vært mer enn 3 bruk på Frelsøya: Brusneset (avfolket 1949), Krambuneset (avfolket 1959) og Nordneset (avfolket 1968). Alle andre bosettere var fiskere som ikke drev jordbruk.

Krambuneset anno 2024. Et ferieparadis!

Tross et beskjedent befolkningsgrunnlag, kunne det gå en kule varmt i naboskapet. Rettsprotokoller fra 1593 forteller at ‘Joen Frelsøen haver at erlægge i Bod en half daler fordi han skar sin naboe i hånden.‘ Dette skjedde omtrent samtidig med at Niels Eriksen Frelsøe ble ilagt en liknende bot ‘fordi han slog Hågen Frelsøe tvende øksehammerslag i hovedet‘. Spennende nabolag!

Naboskapet på Krambuneset er en smule bedre på 2000-tallet enn før år 1600. Takk for lånet av hytta, Mona Kristin og Svein Gunnar!

Vi var så heldige å få besøke Iduns søster Jorunn, og mannen Berner, som eier deler av Frelsøya. Da blir det trivelig lag og morgenbad hver dag. Takk for turen! Et morgenbad passer utmerket stort sett hvor som helst på Frelsøya.

Ref:
Viknaboka Gards- og ættehistorie‘, Bind III av Bjarne Borgan

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *