Sjøbadebadstue

Vakker vinterstemning ved Sjøbadet i Trondheim.

Sjøbadet i Trondheim er en av byens eldste foreninger, grunnlagt i 1858 med høytidelig fysisk åpning 1. mai 1860. Badet var i begynnelsen et aksjeselskap ved navn ‘Søbadeindretningen i Trondhjem’. Det første badet lå i indre kanal (ved Ravnkloa).

Søbadeindretningen i Trondhjem anno 1860.

På grunn av urent vann ble badet flyttet til St. Olavs pir i 1880, mye takket være badets beskytter Stadsingeniør Dahl.

Ny beliggenhet ved St. Olavs Pir.

Ved oppstarten var Sjøbadet forbeholdt menn. Etter hvert fikk damene tilgang noen timer daglig, men først i 1927 kom det en egen dameavdeling. Årsberetningen fra 1879 forteller at damene sluttet å gå i sjøen fordi de ble ‘generert’ av havnearbeiderne.

Sjøbadet har lenge vært et fint sted å ‘henge’.

Tone Hoff ble bademester i 1968, og la merke til menn som sto leeeeenge i stupetårnet og stirret ned i damenes solingsområde. Så hun ropte til dem: ‘Slutt med glaningen!’, hvorpå noen hoppet i vannet og andre klatret slukøret ned igjen.

Stupetårnet anno 2023.

Rasmus Rohde har laget en fin sang om dette: ‘Sjøbadet’. Sjekk den ut på YouTube! (Dog med en noe overdreven beskrivelse av badetemperaturen. Trondheimsfjorden er som kjent meget dyp, og spesielt varmt blir vannet aldri).

Badebadebade anbefaler Sjøbadet på det varmeste (og kaldeste…)!

I 2011 ble Sjøbadet flyttet 1 (!) meter for å gi plass til Nordre Avlastningsvei, og badet ble da bygget opp på nytt. I mange år drømte man også om å få bygget en badstue. Flere og flere isbadet om vinteren, og man var ganske sikre på at en badstue ville øke både bruken av badet og medlemstallet dramatisk. Det ble likevel mye frem og tilbake, usikkerheten til økonomien i badstueprosjektet var stor, og årene gikk. Men endelig, den 9/8-2018, etter mange dugnadstimer, kunne badstuesjef Taru ønske ‘Tervetuloa’ til første runde sauna på Sjøbadet. Medlemstallet eksploderte, og en periode var det faktisk venteliste for å komme inn på ventelista for medlemsskap.

Badstua på Sjøbadet har panoramautsikt. Saunamaster denne vinterdagen (2023) var Taru Uusinoka.

Badebadebade er veldig glade i både Sjøbadet og badstua. Bedre plassering skal du lete lenge etter! Her bedrives forskjellige saunaritualer med og uten eteriske oljer, aufguss, finske tradisjoner etc. Alle medlemmer får tilsendt badstueprogram hver uke, så det er lett å velge det som passer best. Hvis du ikke har medlemskap, er det likevel mulig å besøke Sjøbadet om sommeren for en rimelig sum. Da har man en lønnet badevakt som også serverer kaffe, vaffel og pølser på dagtid (ca kl 12-18 sommeren 2024). Når trøndersommeren innimellom slår til med vått og kaldt vær, hender det at man fyrer opp badstua også sommerstid. Sjekk FB hvis dette høres fristende ut!  Vinterstid arrangeres (2024) månedlige ‘Folkebad’, hvor ikke-medlemmer kan få prøve både badstue og isbad. Herved anbefalt på det sterkeste!

Sjøbadet holder stand. Sprekere 166-åring skal du lete lenge etter (2024).

I tillegg til bading og saunaritualer er det mye som kan skje på Sjøbadet, både av forestillinger og konserter. Midtsommeraften 2017 kunne man danse polka helt inn i garderoben, til musikk av Gammel-Snaustrinda/The Dirty Old Band.

Fuktig og kald St. Hansaften i 2017. Gammel-Snaustrinda spiller til inntekt for badstuesaken. Foto: Berit Rusten

Ref:
Infotavla utenfor Sjøbadet
https://www.sjobadet.no