Sælkhylla

Overhalla kommune i Namdalen, med sine knapt 4 000 innbyggere, er en av de større Namdalskommunene når det gjelder folketall. Det var da et spesielt navn på en kommune, tenker du kanskje, hvilket hall er det snakk om her? Men navnet har en helt naturlig forklaring. Etter rikssamlingen ble Namdalen delt i to sysler, og den øvre halvdelen av Naumdølafylke ble kalt ‘œfri halfa’ på norrønt: Overhalla enkelt og greit.

Det er frodig i Overhalla, med mye jord- og skogbruksproduksjon.

Her har det levd folk lenge. I kommunen har arkeologer gravet frem rester etter en bosetning fra 1000 år f.Kr, en mengde gravhauger, bautasteiner og andre funn, blant annet Hunna-sverdet. Av eldre saker er imidlertid Ranem kirke fra 1187 det mest iøynefallende. Kirken brant i 1899, men er vakkert gjenoppbygd med tak og tårn i tre.

Ranem kirke i romansk stil er bygget av lokal stein, både bruddstein og marmor.

Badebadebade er blitt veldig glade i fossebad, men det er ikke alltid lett å finne passende badekulper. Også i Namsen, slik den flyter stille og fint mil etter mil. Vi lurte veldig på om Dronninga selv hadde en badehemmelighet eller to. Spørsmålet var: Er det noen gøye badeplasser her? Joda, vi fikk tips om Sælkhylla, ei lita mil fra Ranemsletta, på sørsida av elva. Stedet kalles også Sellæggstrykene, men hvilken betydning av ‘sel’ dette kommer fra, det vet i hvertfall ikke Badebadebade. Kommentarer mottas med takk!

Vi vet ikke helt hva navnet betyr, men godt skiltet er den ihvertfall, denne badeplassen.

Sælkhylla er et kjempefint sted! Her kan man bade forsiktig i den lille vika innenfor strykene, eller man kan driste seg ut på steinene.

Vi drister oss så lett på tå, når vi skal ut og bade.

Vannføringen avgjør hvor langt man kan gå, men vi kom oss i hvertfall over til de nærmeste skjærene.

Sælkhylla. Ikke akkurat en foss, men stryk kan også være artige.

Og så ble det diskusjoner. Vi hadde ikke våtdrakter med, og konklusjonen ble at vi ikke burde la oss flyte gjennom strykene.

Å flyte eller ikke å flyte…

Men vi fant en artig jacuzzi, perfekt for boblebad!

Sælkhylla – gøyalt tilrettelagt boblebad med innlagt dusj.

Litt aktsomhet bør dog utvises. Det sies at ei jente druknet her for lenge siden, og liket ble funnet i Namsos 3 uker senere. Vær forsiktig!