Overhalla kommune i Namdalen, med sine knapt 4 000 innbyggere, er en av de større Namdalskommunene når det gjelder folketall. Det var da et spesielt navn på en kommune, tenker du kanskje, hvilket hall er det snakk om her? Men navnet har en helt naturlig forklaring. Etter rikssamlingen ble Namdalen delt i to sysler, og den øvre halvdelen av Naumdølafylke ble kalt ‘œfri halfa’ på norrønt: Overhalla enkelt og greit.

Her har det levd folk lenge. I kommunen har arkeologer gravet frem rester etter en bosetning fra 1000 år f.Kr, en mengde gravhauger, bautasteiner og andre funn, blant annet Hunna-sverdet. Av eldre saker er imidlertid Ranem kirke fra 1187 det mest iøynefallende. Kirken brant i 1899, men er vakkert gjenoppbygd med tak og tårn i tre.

Badebadebade er blitt veldig glade i fossebad, men det er ikke alltid lett å finne passende badekulper. Også i Namsen, slik den flyter stille og fint mil etter mil. Vi lurte veldig på om Dronninga selv hadde en badehemmelighet eller to. Spørsmålet var: Er det noen gøye badeplasser her? Joda, vi fikk tips om Sælkhylla, ei lita mil fra Ranemsletta, på sørsida av elva. Stedet kalles også Sellæggstrykene, men hvilken betydning av ‘sel’ dette kommer fra, det vet i hvertfall ikke Badebadebade. Kommentarer mottas med takk!

Sælkhylla er et kjempefint sted! Her kan man bade forsiktig i den lille vika innenfor strykene, eller man kan driste seg ut på steinene.

Vannføringen avgjør hvor langt man kan gå, men vi kom oss i hvertfall over til de nærmeste skjærene.

Og så ble det diskusjoner. Vi hadde ikke våtdrakter med, og konklusjonen ble at vi ikke burde la oss flyte gjennom strykene.

Men vi fant en artig jacuzzi, perfekt for boblebad!

Litt aktsomhet bør dog utvises. Det sies at ei jente druknet her for lenge siden, og liket ble funnet i Namsos 3 uker senere. Vær forsiktig!