Lagune eller hull?

De maltesiske øyer ligger som et arkipelag av kalkstein på den afrikanske tektoniske platen. Kalksteinen ble avsatt i havet for mellom 8 og 20 millioner år siden, så dette er svært ungt land.

Kalkstein med rester av skjell (Buġibba).

Ved slutten av siste istid var Malta landfast med Sicilia på grunn av det lave havnivået, og de anses som en enhet geologisk sett (selv om Malta ikke har vulkansk aktivitet). Når nå bølgene bryter mot kalksteinen dannes de flotteste formasjoner, så her er det bare å ta snorkelen fatt og utforske!

Armier Bay ser kjedelig ut, men det finnes gøy rundt neste sving! I bakgrunnen: Øya Comino, den minste av de tre bebodde maltesiske øyene og bak den igjen Gozo, den mellomste.

Vi hadde lest om 2 flotte snorkleattraksjoner helt nord på øya Malta, og de måtte sjekkes ut: The Blue Hole og Coral Lagoon.

Varder så langt man ser. Er dette virkelig nødvendig?

Vi tør ikke tenke på hvilke reaksjoner disse steintårnene hadde ført til på Island, der vardebygging er strengt forbudt. Men vi er enige med islendingene: det må da gå an å gå seg en tur uten å sette spor etter seg!

Ingen tvil, her er det et hull.

Det var bare noen få hundre meter å gå fra parkeringsplassen før man kom fram til det blå hullet, ingen problem med det. Men åpningen da? Knut hadde lest et sted at man kunne svømme inn. Det ble litt tråkking frem og tilbake, samt litt googling, før vi tittet ned i hullet fra den andre siden. Der var buen!

Glade Badebadere har funnet buen.

Dette ble starten på et lite klatrehelvete. Det viste seg at det blå hullet og korallagunen er samme sted (eller mest sannsynlig er det en som har misforstått og lagt inn «Blue Hole» feilaktig i Google Maps her, fordi det er et artig snorklested på Gozo som heter dette). Begge navnene er dekkende, og når man klatrer på koraller… Joda, det går fint med skoa på, men vi hadde hverken våtsokker eller -sko. Advarsel: Gå ikke barbeint på fjell som ser ut som koraller!

Ikke artig å gå barfot her. Dette minnet om en Dimmu Borgir i miniatyr (sjekk evt ikke-badet ‘Grjótagjá of Thrones’).

Neste problem var bølgene. Frisk bris fra vest fikk pulsen opp, men vi kom oss i havet vest for åpningen uten større problem. Dette er et kjempefint snorklested!

Så er det bare å komme seg inn til lunere farvann!

Lagune eller hull? Spiller ingen rolle, vi elsket å svømme inn dit. Det var færre fisk (og mennesker) enn ventet, men veldig fint lys både over og under vann. Men det er klart, lagune høres jo vakrere ut enn hull.

På veg inn.

Vel inne, var det som ventet helt stille hav.

Inngangen sett fra innsiden.

Det var også flere huler videre inn, så det var litt å utforske. Dessverre hadde vi ikke med lys.

Utsikt fra inne i en hule, samme retning som bildet over.

Tilbaketuren? Bortsett fra at vi hadde glemt å ta ut me, så gikk det nesten helt bra. Vi svømte hundre meter for langt før vi gikk opp, brenningene var fortsatt like store, med blødende hender og føtter som resultat.

Litt styr må man tåle for et bra bad!

Men vi angret ikke! Vi har aldri angret på et bad. Ikke ennå!