Grótagjá of Thrones 

Dimmuborgir – snakk om fascinerende sted!

Mývatn nord på Island ligger i et aktivt vulkansk område. Her kan du oppleve det meste: Nye og gamle vulkaner, varme kilder, svoveldamp, kokende gjørmebad, trange gjel og rare geologiske fenomener som pseudokratere og Dimmuborgir. Bruk noen dager her!

Dimmuborgir var i ferd med å bli begravd av flyvesand, og mye ressurser er brukt på bevaring. Når nå vegetasjonen endelig er kommet tilbake, diskuteres det heftig om man skal fjerne fjellbjørka – før den skjuler det hele på sitt eget vis.

Dimmuborgir er dannet av lava fra vulkanutbruddene i Lúdentsborgir og Þrengsborgir for omtrent 2000 år siden. Stedet var opprinnelig en forsenkning i landskapet, som ble fylt med lava. Lavaen størknet fra oversiden, men ikke helt til bunns over alt. Noe lava fant veien ut igjen, og dette førte til at ‘taket’ i lavahulene falt sammen og skapte inntrykket av en sammenrast, svart festning. Her er det grotter og merkelige steinformasjoner overalt.

Dimmuborgir (den mørke borgen). Hverfjall i bakgrunnen til venstre.

Dimmuborgir har en stor plass i folketroen, fra førkristen tid som et overgangssted mellom alvenes verden og menneskenes. Med kristendommen kom troen på at dette var Helvete, stedet hvor Djevelen bodde etter å ha blitt kastet ut av Himmelen. Av nyere myter har vi Julesvennene (Island har 12 julenisser), at de bodde her.

Hverfjall med Mývatn i bakgrunnen.

En tur vi var veldig fornøyde med, var denne: Gå først 2-3 av stiene gjennom Dimmuborgir. Derfra følger du en sti som går til vulkanen Hverfjall. Vulkanen er ikke så høy men du merker likevel godt stigningen. Det er 2 skritt frem og ett tilbake siden fjellet består av luftig grus (tuff). Vel oppe er det flott utsikt! Gå rundt vulkanen og ned på den andre siden. Derfra følger du skilt til Grótagjá. Her ser du tydelig hvordan kontinentalplatene fjerner seg fra hverandre, det er sprekker og gjel overalt.

Storagjá. Det store gjelet.

Gjelet Grótagjá (Grottegjelet) er fylt av vann, og grotten var et høyt skattet badested før 1975. Men under vulkanutbruddene mellom 1975 og 1984 økte temperaturen i vannet til over 50°C og bading ble umulig. Senere har temperaturen sunket igjen og stedet er blitt en populær turistattraksjon. Vandalisme førte imidlertid til at kilden ble stengt, folk slo opp telt i grotten, vasket sko og pusset tenner i vannet osv. Nå har Grótagjá fått en ny renessanse, etter at stedet var location for en Game of Thrones-scene i episoden ‘Kissed by Fire’ i tredje sesong. Selv om grotten er åpnet igjen, finnes forbudsskilt mot bading fortsatt (visstnok fordi temperaturen kan endres veldig plutselig). Vi badet ikke der, for det passer ikke å bade i Grótagjá!

Grótagjá ble dessverre ikke et bad for oss. Og hadde ikke fotografene vært fast ansatt, hadde de mistet jobben, for vi har ikke noe godt bilde fra innsida. Men det er ganske stilig der!

Etter et ikkegrottebad kunne det passet godt med litt tøff heavy metal musikk, men Dimmu Borgir er ikke hva de var…

De ser litt snillere ut, den islandske gruppa Dimmuborgir, enn det norske symfoniske heavy metal bandet Dimmu Borgir.