Jøa

Nordvest i Namsos kommune ligger øya Jøa. Her bor det herlige 400 mennesker fordelt på 55 km². Øya er formet som en trekant med sjarmerende fjellknauser i den nordlige og midtre delen, og et flatere, mer myrlendt landskap i sørøst. Navnet kommer fra norrønt ‘jóð’ = det som er delt ifra.

Nordsida av Jøa.

Forfatteren Olav Duun vokste opp på Jøa, og selv om han bodde mange år i Holmestrand, var handlingen i alle bøkene lagt til denne øya. Mer om ham i et senere innlegg.

Dun kirke med utsikt nordover mot Brakstad på høyre side.

Arven etter Duun holdes i god hevd på Jøa, og annenhvert år setter de stemne i juni (eller stevne, som man sier på bokmål). Dit ville vi! Badebadebade hadde gått glipp av Hildegunn Eggens avskjedsforestilling på Trøndelag Teater, monologen ‘Juvikfolket’. Denne tar i løpet av 3 timer frem essensen i Olav Duuns mesterverk i 6 bind. Så da vi fikk nyss om at det skulle være en absolutt siste mulighet på Olav Duun-stemnet 2023, var det lett å bestemme seg. Det tar noen timer å kjøre til Jøa fra Trondheim, men det var vel verdt det, så fredag etter jobb dro vi rett til bokbad på Brakstad, nordvest på øya.

Oransje telt på Brakstad. God fart her også, selv om det er litt annerledes enn Roskilde.

Det ble ikke bare bokbading, nei. På Brakstad er det så fint med hav og øyer og sol opp og ned, at her fikk vi badet flere ganger. Og nynnet litt på DDE’s sommersang ‘Lange Late Daga’, som faktisk nevner Pøbben på Brakstad (som altså heter «Pøbben», det er ikke Badebadebade som har begynt med nyere norsk rettskriving). Servering har de også, med motto: ‘Når godt folk skjenker, kan godt folk drikke’. DDE-teksten er imidlertid litt ulogisk, så Knut tvang seg over på ‘Öppna landskap’ etter en stund, og den passer jo minst like bra ved Brakstadsundet.

Finere solnedgang enn på Brakstad skal du lete lenge etter!

Pøbben på Brakstad serverer ofte reker, som er fisket i det havet man ser derifra. Og selv om de ikke var så store, var de skikkelig gode på smak! For å ha en unnskyldning til å bestille Gammel Dansk utpå natta, måtte vi ta et lite nattbad.

Lutter idyll!

Vi hadde leid oss en Transit fra Bilkollektivet, som vi skulle bruke som bobil. Det var til tider ganske krevende, med kjølig duggfall om natten og sterk varme om morgenen straks sola slo seg på.

Desto mer fristende med morgenbad, tenker vi i Badebadebade!

Knut vurderer muligheten for morgenbad…

…og som det heter i visa: «akkederinga var’kje lang!»

Det passer med både bokbad og badebadebad ved Brakstad Hamn!