Pyramidebad

Sommeren 2017 reiste vi til Svalbard en tur. Formålet var at Knuts mamma skulle få oppleve svigerdatter Iduns oppvekststed.

‘Millionbyen’ i Lia ca 1968. Idun vokste opp i hus nummer to fra venstre. Fotograf: Ukjent.

Etter noen dager i Longyearbyen booket vi oss på en båttur til den russiske spøkelsesbyen Pyramiden, som ligger ved Billefjorden, en fjordarm innerst i den store Isfjorden.

Pyramidefjellet lett tilbaketrukket.

Pyramiden er oppkalt etter det pyramideformede fjellet med samme navn. Byen ble grunnlagt av Sverige i 1910. Prøveboringer påviste kullforekomster, men også vanskelige forhold pga forkastninger i berggrunnen. Svenskene valgte derfor å konsentrere seg om Sveagruva, og solgte Pyramiden til Sovjetunionen i 1927.

Velkommen til Pyramiden.

I Sovjettiden ble byen utviklet til et mønstersamfunn med de fleste fasiliteter: Kulturhus, svømmehall, bibliotek, skole, barnehage og kino. I Pyramiden hadde man også både fjøs og drivhus. På det meste bodde det 1000 mennesker her.

Lenin skuer nedover mønsterbyen.

Husene i Pyramiden ble bygget med et ønske om god estetikk. Bygningene (både tre- og murhus) har fine detaljer både utvendig og innvendig.

Spesielt fellesområdene var dekorert.
Idun tror kanskje muligens at hun har spilt solo trekkspill på kulturutveksling til Pyramiden omkring 1980. Men helt sikker…. nei.

Pyramiden ble plutselig forlatt i 1998. Fraflyttingen kom i en periode med økonomisk nedgangstid i Russland. Men den hadde også sammenheng med ettervirkningene fra flyulykken i Operafjellet ved Longyearbyen i 1996, der 141 personer omkom. Mange av disse var ukrainske gruvearbeidere hjemmehørende i Pyramiden.

Måsene har inntatt Pyramiden.

I dag har Pyramiden igjen fast bosetning, men befolkningen er en smule redusert – til ca 10 personer. Hotell Tulipan startet opp i 2015, og det arrangeres guidede turer fra Longyearbyen med båt om sommeren og snøscooter vinterstid.

Og badet? Knut benyttet sjansen til å ta sitt hittil nordligste bad: 78°39’ nord. For ikke å stresse opp guiden unødvendig, ble det en dukkert i havna. Da man bygget Pyramiden, laget man et skille mellom de tekniske installasjonene og boligmassen. Badet i havna skjedde derfor ikke i et idyllisk sovjetisk bo- og badeområde.

Kaldt og grumsete, men absolutt en forfriskning!

Og etter badet? Da passet det godt å stille i kø for å entre landgangen.

Knut i klassisk sightseeing-antrekk 78°39’ nord.

Tilbaketurens høydepunkt var besøket foran Nordenskiöldbreen, og de mange hvithvalene som vaket i forgrunnen.

Vakende belugaer.

Da gjør det ikke noe at det er tåkete vær!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *