Snjóflóð

Tross alt det andre Island har å forholde seg til av geysirer, jordskjelv, vulkanutbrudd og dårlig vær er det snøskred som tar flest liv. Den første registreringen av snøskred er fra 1118! I ‘Sturlunga Saga’ er det nevnt at fem personer døde i snøskred, og etter dette har mer enn 680 menneskeliv gått tapt.

Fra ‘Torgils og Havlides saga’ (inngår i ‘Sturlunga Saga’):

Måg-Snorre var en velstående mand, som havde sæter i Svinadal, på det sted som nu benævnes Snorrastad; han druknede i Sælingsdalså, på det sted som nu kaldes Snorravad. Hans måg Sighvat Ulvsson drog med fire andre mænd ut for at søge efter liget, men de begravdes under et sneskred og omkom alle.‘ (Referanser)

Her kan man vel trygt si at ‘en ulykke kommer sjelden alene’.

Diverse skredvern (opp til venstre for byen) ved Siglufjörður, Norðausturland.

Det har vært stor satsing på skredvern de siste årene, og en mengde tettsteder er sikret med ‘gjerder’ høyt oppe i fjellsiden. Andre steder er det bygd opp moreneliknende voller som skal styre skredene bort fra byen. En av de største skredulykkene i nyere tid skjedde i Neskaupstaður den 20. desember 1974, da tolv mennesker omkom. Denne dagen gikk det faktisk åtte snøskred her, to av dem med dødelig utgang.  I tillegg var det tretten personer som ble tatt av skred, men som likevel overlevde. Dette var et fryktelig slag for det lille tettstedet.

Flotte fjell ved Neskaupstaður.

Neskaupstaður har omtrent 1500 innbyggere. Bebyggelsen går i en smal stripe langs fjorden, og dekker en lengde på 6 km i omtrent 100 meters bredde. Hva er det ellers å si om Neskaupstaður? Imponerende nok har de sin egen heavy metal festival, Eistnaflug (i juli). Og en sterkt truet lav-art: Seltulauf.  

Påskestemning i Neskaupstaður.

Vi var i Neskaupstaður påska 2021, og så ikke snurten av hverken lav eller heavyrockere. Det var vinter, det var snø, det var fullmåne og blikkstille. Ingen tegn til snøras. Bare fredfullt og vakkert. Det ble et kaldt, men meditativt bad nedenfor veien ‘Hafnarbraut’. Meditativt fordi når du går ut i iskaldt vann, er det ingenting annet som betyr noe. Det er bare du og vannet og naturen (og kanskje en medbader). Alle bekymringer forsvinner på et blunk. Deilig!

Passende påskebad i Neskaupstaður.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *