Vök

Betydningen av det islandske ordet vök er ‘råk’, dvs et sted med åpent vann mellom ellers islagt hav eller vatn. I gamle dager brukte man å vaske klær i innsjøen Urriðavatn (Ørretvatnet), for her var det alltid åpent vann, uansett hvor streng vinteren var. Lokalbefolkningen trodde det var et sjømonster, Tuska, som smeltet eller brøt isen. Tusk betyr fille, dvs Tuska var en slags nøkk med et lurvete utseende. Råkene ble kalt Tuskuvakir, og der kunne Tuska komme opp også om vinteren. Det som holdt råkene åpne vinterstid viste seg imidlertid å være jarðhiti – jordvarme. Urriðavatn har sin egen varme kilde inni seg selv!

Egilsstaðir på sørsiden og Fellabær på nordsiden av Lagarfljót. Bak en høyde til høyre på bildet ligger Urriðavatn.

Det helt spesielle badet Vök ligger 6 km fra Egilsstaðir og ble ferdigstilt i 2019. Her har de bygget opp et vakkert anlegg basert på den varme kilden inni Urriðavatn. 76 graders vann fra bunnen av innsjøen blandes med kaldt innsjøvann til akkurat passe temperatur. Inne på land er det flotte fasiliteter med skifterom, varme og kalde (!) dampbad, to større bassenger med varmt vann og en nedsenket bar ved bassenget.

10 grader i Urriðavatn og 40 grader i det flytende bassenget.

To sekskantede bassenger med varmt vann flyter (!) i det kalde vannet. De flytende bassengene er laget av finske ‘Bluet Floating Solutions’. Hvis du vil, kan du entre sjøen for en kald avriving, det går stiger ned i innsjøen. Varmt og kaldt vekselvis – det er det aller beste. Prøv det!

Vök bad – det er deilig det!

Vi har besøkt Vök flere ganger, blant annet i påska 2021 – midt under koronaen. Alle offentlige bad på Island var stengt og gode råd var dyre. Hvordan få til dagens bad når alt er stengt eller islagt? Det ble et tjuvbad type kaldt. I Urriðavatn er det enkelt å bade selv midt på vinteren – det er jo råker i vannet! Vi skiftet på knausen innenfor de varme bassengene, hoppet uti for en dukkert og så tilbake til bilen. I det vi forlot parkeringsplassen, kjørte en bil inn for å sjekke uvedkommende gjester. Bra da at vi bare badet som kjappest ved siden av bassengene og ikke prøvde å komme oppi for en lengre seanse!

Tjuvbad utenfor Vök påska 2021.