Tantorna på Tanto

Sør for Gamla Stan i Stockholm ligger bydelen Södermalm. Øya, med kallenavnet Söder, har drøyt 100 000 innbyggere fordelt på 571 hektar. Frem til vikingtiden var dette en øy, men landhevingen fikk den til mer og mer å henge sammen med omlandet, før den igjen ble skilt ut som øy ved utgraving av Hammarbykanalen på 1930-tallet.

Sørsiden av Söder.

Fra sørsiden av Södermalm gikk det i gamle dager en vinterveg over sundet (Årstadviken), på isen. Veien var stengt med en bom, en tollbom. Denne bommen er nevnt i Bellmanns ‘Fredmans epistel nr 53’. Dette var harde tider!

Än då den där? Han Sjögren heter
Visitörn vid Danto Bom
Som mellan Skrindor och Karreter
Smyger sig så snål och from
Där står Kamraten
Tolf i qvadraten
Med smorda Ögon och kippade Skor
Halfva Näsor och rifna Klor

Hugg’en i Skallen, vrid opp Truten
Kasta Balja och Gehäng
Bryt af hans Käpp, slit af Surtouten
Flaskan för hans ögon sväng
Han är den samma
Som nyss annamma
Slangen och Pannan i Ormsaltargränd,
Af sin hud och blånad känd.

Tantolunden strand, med kolonihagene ovenfor.

Vi hadde fått anbefalt Tantolunden av Ulvhild, eldstedatteren vår. Og ja, der er det fint! Tantolunden er en av de største parkområdene i Stockholm. Hans Tanto, nevnt i folketellingen av 1676, var en av de første grunneierne her. Det var altså dessverre ikke en ‘konstig gammal tant’ som ble opphav til navnet Tantolunden. Arbeidet med parken ble påbegynt i 1885, initiert av Stockholms første stadsträdgårdsmästare, Alfred Medin. Planen for parken var inspirert av Romantikken. Man skulle promenere, iført de fineste klær, under de vakreste grønne trær. Artig da, at øverste del var en tidligere søppelhaug! Kolonihagene ble anlagt omkring første verdenskrig, for å avhjelpe hungersnøden.

Flott tursti langs vannet nedenfor Tantolunden. Årstabroarna i bakgrunnen.

En populær aktivitet ved stranden er å mate endene, kanskje spesielt blant eldre og yngre fugleelskere. Men vi ble også begeistret denne søndagen i oktober, da vi fikk nyte synet av dette vakre paret:

Mandarinender.

Det finnes en sauna ved Tantostranden. Den har vi ikke prøvd! Tantobadstun var bare åpen for medlemmer da vi var på besøk. Men vest for Tantobadstun danner flytebryggene en beskyttet liten vik, og der er det fint å bade. Vi var ikke de eneste gjestene i samme ærend denne dagen, og vi fikk lov til å ta bilde av disse tantene som badet med hatt:

Hattetantorna på Tanto.

Damene kunne fortelle at akkurat denne dagen var det ‘World Swim Hat Day’ på Smedsudden i Stockholm. Det visste ikke vi! Så da måtte vi dra dit, men ikke før Badebadebade hadde fått prøvebadet ved Tantostranden.

Rene vårværet midt på høsten!

Et kjempefint bad, omkring 10 grader. Det passet fint å bade ved Tantolunden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *