World Swim Hat Day

Høsten 2020 stiftet Erika Sjöberg og Hanna Prage the ‘World Swim Hat Day’. De hadde i lang tid badet fast i Stockholms skjærgård, uavhengig om det var sommer eller vinter: ‘Det kalla vattnet ger mig så mycket välbehag och jag blir glad. Och det blir inte sämre om man har en rolig hatt på sig‘. Mens man bader er det ikke så mye av antrekket som synes, og da passer det i grunnen godt å gjøre det meste ut av hodeplagget. Sjekk her: World Swim Hat Day!

I løpet av disse 2 årene har det spredd seg rundt i hele Skandinavia, Tyskland, Nederland og allerede blitt ganske stort i Storbritannia. Der har de jo stor sans for sære hatter…

Badebadebade var i Stockholm i anledning The Dirty Old Band’s årlige høsttur. Vi hadde fått flere tips om badeplasser i Stockholm, vår eldstedatter Ulvhild har jo bodd der i 4 år. Men at vår Stockholmstur skulle falle sammen med ‘World Swim Hat Day’ – hvem skulle trodd det?

Knut leter etter hattebadet, bevæpnet med koffert og badeveske.

Problemet var bare at hattebadetipset kom oss for øre kl 11 avreisedagen, under det planlagte badet i Tantolunden. Og flyet hadde avgangstid kl 15:35. Ville vi rekke det? Var det noen vits i å prøve? Badebadebade bare kunne ikke la en slik anledning gå til spille, så vi badet oss ferdige ved Tantolunden, dro tilbake til hotellet for utsjekking for så å ta drosje til Smedsuddbadet. Sånn går no dagan.

Vakkert på Smedsudden.

Smedsuddbadet ligger like ved Västerbron på Kungsholmen, med enkel tilkomst 10 minutter fra T-banen. Opprinnelig var Smedsudden en øy, kalt Marieskär eller Smedsholmen. Navnet kom fra ‘glasbrukssmed’ Gustaf Hård og A. Röding, som bodde her. På slutten av 1700-tallet fylte man ut sundet, og øya ble en odde. Odden ble i 1812 kjøpt av overinspektør Abraham Fineman, som lot bygge ‘Sjövillan’. Sjövillan brant i 1997, og nå står bare annekset igjen.

På 1960-tallet var vannkvaliteten ved Smedsudden svært dårlig, men kloakkrensing fra 1970 ga raske resultater, og 21. juni 1973 kunne borgarråd Thorsten Sundstrøm innvie badet. Her er det en fin strand, flytebrygge, omkledningsrom og flere utedusjer. Vannkvaliteten kan variere, men det tas vannprøver jevnlig.

Fin strand på Smedsudden. Smeden så vi imidlertid ikke noe til.

Var det verdt det? Så absolutt! Hattebadingen skulle foregå klokka 14:00, men det kunne vi ikke vente på. I stedet tok vi et bad for oss selv en halv time før.

Hot med hatt.

Da vi var vel ferdigbadet, hadde det ankommet en fin gjeng med hattebadere, og vi fikk tid til en liten prat.

Idun ergrer seg grønn over sin egen, alt for enkle hodepryd. Bedre hattelykke neste gang!

Vi rakk flyet med god margin, så dermed trengte vi ikke å angre på dette badet heller.

Tips til leserne: World Swim Hat Day foregår den siste søndagen i oktober hvert år. Ta på deg en hatt og bli med og bad neste gang du også, og følg hattebadgrunnleggernes motto: ‘Man måste få leka även som vuxen!

Alternativt kan man bli med i ‘Stockholm Winter Swim Open’ i februar/mars. Der har de en egen konkurranse som går ut på å svømme iført den fineste eller morsomste hatten.