Langjökull sett innenfra

Island har over 400 isbreer. Vatnajökull er den aller største, mens Langjökull er nummer to. I Langjökull er det laget en helt spesiell turistattraksjon: De har gravet ganger i breen slik at du kan gå inni den. Rettelse: De graver ganger i breen hver natt – med en liten minigraver, ellers blir tunellene klemt flate på kort tid.

Mini isbregraver.

Vi tok breturen høsten 2020 (under koronaen) og køen av brefolk var derfor forholdsvis kort. Hele turen er spektakulær: Man blir kjørt i spesiallagde minibusser, med store dekk som kan fylles eller tømmes for luft alt etter om de skal kjøre på vei eller på is. Inne på breen slipper de ut luft fra dekkene, slik at bilen kan flyte på snø. Så begynner en humpete tur oppå isen, der du ved siden av ‘veien’ ser bresprekker både her og der.

Minibuss som går like fint på land og på is.

Vel inne i breen tar du på deg isbrodder, og så er det bare å nyte stunden i en helt fremmed verden.

Rart å være inni en isbre!

Isbreene dannes av snø som legger seg lag på lag hver vinter. De er derfor en kronologisk tidsreise, og studier av isbreis kan si mye om forholdene på jorda lang tid tilbake. Vi kunne se ‘årringer’ i isen, og en tydelig svart stripe inneholdt aske fra Eyjafjallajökulls utbrudd i 2010.

Eyafjall er godt synlig inni Langjökull.

Digresjon: Italienske nyheter omtalte konsekvent Eyafjallajökull som ‘Il vulcano con il nome impronunciabile‘ – Vulkanen med det navnet som er umulig å uttale.

Digresjon2 / Dagens uttaletips: ‘LL’ uttales konsekvent ‘DL’ på islandsk.

Istunellene er totalt 800 meter lange, og det finnes flere rom som er gravet ut. Man kan gifte seg inni Langjökull! Vår guide gikk alene inn i ‘katedralen’ og sang for oss. Det var en utrolig vakker klang der inne. En magisk stund!

Katedralen i Langjökull.

Vann er et stort problem i Langjökull, det renner over alt. Hvis det regner utenfor en dag, merkes det som økt vannmengde inni breen 3 dager senere. Her og der i tunellene finnes det bresprekker, et sted hadde de bygget en bro over. En annen sprekk gikk nedover fra tunellveggen. Den brukte de som sluk – og dette sluket brølte som et troll! …med det resultat at den britiske treåringen som var med i følget, skrek av skrekk uavbrutt derfra og ut.

De islandske breene er i tilbakegang. Hvis trenden fortsetter, vil alle være borte innen år 2200. Dette var lett å se nedenfor breen, hvor de har satt opp skilt som viser bregrensen tidligere år.

Det er en stund siden Langjökull nådde hit.

Etter en breekspedisjon passer det godt med et bad, og da helst et varmt et. Vi dro på Krauma spa. Dette badet får sin varme fra kilden Deildartunguhver. Her flommer det 180 liter kokende vann per sekund! Kilden varmer opp tettstedene Borgarnes og Akranes, som ligger opptil 10 mil unna. Krauma åpnet i 2017.

Deildartunguhver.

Krauma er et helt nydelig anlegg, nesten helt svart. Vakkert og deilig!

Krauma bad.

Det passer godt med et bad eller tre på Krauma. De har ei lita potte også, for oss som liker aller best å veksle mellom varmt og kaldt.

Utsikt mot dalen og dampen.

Hvis det trengs noe biteti før du kjører videre, så kan du handle i kiosken nedenfor Krauma. Kjøttsuppa er kjempegod. Men lam er det ikke, her koker de nok på søya sjøl. Og suppa, den inntas i drivhuset!

Drivhusrestauranten ved Krauma.