Tromsø

Navnet Tromsø kommer fra indoeuropeisk straumr = å strømme (vannet i sundet). Tromsø var i eldre tider en slags grenseport mot ukjent territorium. Tromsøya ble isfri for 10 000 år siden, og det finnes spor av mennesker 11 000 år tilbake. Kirkestedet Tromsø er nevnt i skriftlige kilder første gang i Håkon Håkonssons saga: «Han lod gjøre Kristkirken i Trums kristnede der kirkesognet». Domkirken i Tromsø befinner seg på Tromsøya, mens den flotte Tromsdalen kirke befinner seg på fastlandet, i bydelen Tromsdalen, på den andre siden av den 1016 m lange Tromsøbrua.

Tromsø sett fra Fjellheisen. Den hvite Tromsdalen kirke til høyre for brua.

Har du noen timer å avse i Tromsø, anbefaler vi en busstur til Tromsdalen. Tromsdalen er et dalføre som leder fra Tromsdalstinden ned til Tromsøysundet og Tromsøya/Tromsø. Arthur Arntzen debuterte med Oluf i Tromsdalen. Hopp av ved Tromsdalen kirke og gå inn. Kirka, kanskje mest kjent som ‘Ishavskatedralen’, ble vigslet i 1965, og den er virkelig flott! Formen gir assosiasjoner til isfjell, og glassfeltene mellom ‘isblokkene’ slipper gjennom lys både innover og utover. Kirka er tegnet av Jan Inge Hovig (ja, han var gift med Ingrid Espelid Hovig en hel uke før han døde av hjerteinfarkt). Hele den østre veggen er smykket med glassmalerier.

Ishavskatedralen er vakker også sett fra innsiden.

Fra Ishavskatedralen er det knappe 10 minutter å gå til Fjellheisen. Intet å klage på utsikten der, nei!

Tromsø og Tromsøya sett fra Fjellheisen.

Vi trosset hintene fra Trip Advisor og planla middag med utsikt. Det gikk som advart: 3 av de fem rettene på menyen var utsolgt, så det ble burgermiddag med utsikt. Burgerens stekte sopp var veldig god. Ikke mer å si om den maten kanskje. Etter utsikt og mat passer det godt med varm badstue og kald avrivning. Ta bussen tilbake og gå på ‘Pust’.

Her skal det pustes!

Pust er en flytende badstue som ligger midt i småbåthavna i Tromsø. Anbefales! Huset fungerer som et menneskefjell. Vi observerte opptil flere par mennesker som kløv opp og spiste lunsjen sin på taket av ‘Pust’.

Menneskefjell eller menneskehjell?

Kvinner og menn har skifterom på hver sin side, så møtes man i badstua på midten, med strålende utsikt til Tromsdalen, Ishavskatedralen og Fjellheisen.

Fra Pust er det fabelaktig utsikt mot Tromsdalen og Ishavskatedralen.

Det fine med badstue er at man nesten ikke merker hvor kaldt vannet er. Selv i midten av august var det kun 9 grader i vannet. Er det kaldt vann fra dypet som presses opp i Tromsundet?

Flott utsikt på Pust.

Det passer utmerket med et bad eller flere på ‘Pust’!

Elegant som alltid!