Sterke-Knut

Røros kobberverk ble opprettet i 1644. Tidvis var opptil 2000 personer involvert i drifta. Dette inkluderte foruten gruvearbeiderne også mange lokale bønder som bidro med transport og ved. Da verket gikk konkurs etter 333 års drift, hadde man utvunnet 110 000 tonn kobber og 525 000 tonn svovelkis.

Hitterelva på sørsiden av Røros sentrum.

Ovenfor Røroskirka finner du mye gammel industrihistore, blant annet Smeltehytta og Malmplassen med den gamle vekta. Røros Museum har ansvaret for forvaltningen av 80 bygninger, 15 000 gjenstander og 70 000 bilder fra bergverkshistorien på Røros.

Hitterelva med slagghaugan i bakgrunnen.

Da Smeltehytta ble oppført i 1888, ble den kalt ‘et uhyre av et træskur’. I smeltehytta ble malmen foredlet til eksportvare gjennom svært energikrevende prosesser. Det førte til at skogen forsvant fort, og man måtte hente ved lenger og lenger unna. Smeltehytta var i drift hver dag hele året, bortsett fra en måned om sommeren, da folk måtte ta seg av gårdsbrukene sine.

Smeltehytta på Røros fra 1888 ble gjenoppbygd i 1988, etter en brann i 1953.

Hyttdammen ble bygd i 1646, i forbindelse med opprettelsen av kobberverket. Dammen skulle være inntaksdam for vasshjulene som drev blåsebelgene i Smeltehytta. På veien nedover fra Hyttdammen til Smeltehytta ble vannet også utnyttet til drift av to kornmøller og et stampehus for toving av ulltøy – det var jo veldig praktisk.

Hyttdammen fra 1947.

Driften i Smeltehytta ble lagt om i 1887, og etter 1900 ble ikke Hyttdammen vedlikeholdt lenger. Demningen forsvant i en flom i 1934. I 1947 ble det bygget en ny dam på samme sted, i betong. Funksjonen nå er samledam for løsmassene i elva. Etter en opprydningsaksjon sommeren 2021 er Hyttdammen blitt en perle av en badeplass!

Hyttdammen.

Våren 2022 foregår det filminnspilling på Røros. Deler av storfilmen ‘Sulis’ om gruveopprøret i Sulitjelma i 1907 skytes der, og Knut er statist. En ypperlig anledning for nye badeopplevelser!

Sterke-Knut – ikke å forveksle med Skjei-Lars..

Ganske travle tider for Knut, med filminnspilling om dagen, jobbejobbing om kvelden og en og annen fest på natten. Sannelig bra han er sterk! Det hjelper med et bad innimellom!

Viktig å henge litt med på jobben også!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *