Titran

På vestpynten av Frøya ligger fiskeværet Titran. Navnet har ukjent betydning, men det er et gammelt fiskevær, nevnt av erkebiskop Aslak Bolt i 1433, da han samlet ‘’De gode menn som byggja i Titrom’’ til et møte. Fiskerne ble enige om å betale de avgifter som kristenretten tilsa. På Titran var det altså både folk og penger, og de var til og med villige til å gi ekstra fisk av ren godvilje. Før 1430 var alle fiskeværene allmenninger.

Bra fint på Titran, ja!

Storhetstiden var på 1500-tallet. Av Frøyas 49 husstander lå 15 på Titran og 15 på Sula. Under fiskeriene kunne det oppholde seg hundrevis av fiskere her ute i havgapet, med fine havneforhold og kort vei ut på havet. I dag teller antall titterværinger knapt 100 personer.

Titran sett fra nord.

På sørsiden av Titran finner vi halvøya Stabben, hvor tyskerne bygget et kystfort, Stabben fort, under krigen. Arbeidene startet opp i 1941 og var en del av Atlanterhavsvollen. Serbiske og russiske krigsfanger gravde ut mer enn 20 bunkere og hundrevis av meter med underjordiske ganger.

Utsikt fra Stabben mot Sletringen fyr.

Anlegget ble åpnet for publikum i 1990, så her er det bare å ta seg en tur!

Bra tilrettelagt i bunkersene inni Stabben fort.

Fortet var utstyrt med 3 stk Krupp-kanoner (150 mm K 16), med en rekkevidde på 22 km. Formålet var å treffe allierte skip. Byggingen av Stabben fort viste seg imidlertid å være et feilgrep. Det kom nesten ingen skip forbi på Frøyhavet. Leia går jo innenfor Hitra, i ly for vind og bølger!

Kanonstilling på Stabben.

I løpet av krigen ble det avfyrt skudd fra Stabbenkanonene en eneste gang – og da skjøt de mot sine egne! Det var noen tyske minesveipere som hadde misforstått signalene fra fortet.

Stabben fort.

Tyskerne forlot Stabben i 1944, og da kunne familiene flytte tilbake til husene sine. Tyskerne hadde okkupert alle hus på Stabben i 3 år.

På Titran finner du badeviker og badevåger overalt, det gir knapt mening å anbefale en badeplass foran de andre. Vi ble innkvartert i den gamle skolen – den er omgjort til leiligheter – så da var det naturlig å krysse over til Stabben derfra. Et helt nydelig bad en blikkstille, vakker kveldsstund.

Kveldsro ved Stabben.

Det passer fint med et nattbad på Titran!